Scrubben of Peelen?

Blog: 24-04-2020

Door: Maria Akkerman

Moet ik mijn huid scrubben of peelen?

Om een antwoord hierop te krijgen moet je eerst iets afweten van de fysiologie van de huid. Onze huid bestaat uit drie lagen: 1) onderhuids vet en bindweefsel, 2) lederhuid, 3) opperhuid.

  • De onderhuid zorgt voornamelijk voor steun en vulling van de huid en beschermt de grote zenuwen en aderen. Het fungeert als een soort stootkussen en is aan de onderkant verbonden met het botvlies en aan de bovenkant gaat het over in de lederhuid.
  • De lederhuid heeft een metabolische functie. De huidlaag is doordrongen van hele kleine bloedvaten die al het weefsel van voedingsstoffen voorzien zodat talloze processen in de huid kunnen plaatsvinden. Zo wordt in deze laag het collageen en elastine gevormd die er om bekend staan de huid haar stevigheid te geven. In deze laag bevinden zich ook de zweet en talg klieren.
  • De opperhuid heeft als voornaamste functie de barrière functie. Als de huidcellen eenmaal in de bovenste laag van de opperhuid zijn aangekomen, zijn de huidcellen plat geworden. Zij liggen als soort dakpannetjes over elkaar heen en worden bij elkaar gehouden door een kitachtige substantie. Op deze manier vormt de opperhuid een beschermlaag voor de lederhuid die er net onder zit en waar alle vitale processen plaats vinden.

Bij een gezonde huid is de aansluiting tussen de lederhuid en de opperhuid dusdanig dat bijvoorbeeld het talg en het zweet gedoseerd naar de opperhuid worden getransporteerd. Hier verdelen ze zich over de huid en beschermen ze de huid door aan de ene kant binnendringers van buitenaf en aan de andere kant te veel verlies aan vocht van binnenuit tegen te gaan. Zo krijgt de opperhuid vanuit de onderlagen genoeg voedingsstoffen om de barrière functie te kunnen uitoefenen. Hiermee geeft de opperhuid op haar beurt goede bescherming aan de lederhuid zodat deze haar vitale processen voort kan zetten. Het is een fantastisch systeem.

Waarom moeten wij dan ingrijpen en de huid gaan scrubben?

De buitenste laag van opperhuid bestaat, zo als ik hierboven al schreef, uit platte, op elkaar gestapelde, dode huidcelletjes met een soort kitstof er tussen. Wij noemen deze bovenste laag van de opperhuid de hoornlaag. Normaal gesproken houdt de hoornlaag zich zelf in balans door een constante aanwas van nieuwe hoorncellen en de afschilfering van oude hoorncellen. Soms is dit proces echter iets verstoord. Zo kunnen deze hoorncelletjes meer aan elkaar blijven plakken doordat je meer talg produceert of omdat er stoffen van buitenaf de afschilfering belemmeren. Dit kan al in de pubertijd voorkomen doordat de lederhuid te veel talg gaat produceren, of juist als je ouder wordt en de productie in de lederhuid afneemt zodat de opperhuid juist minder voedingsstoffen krijgt. Externe factoren zoals airconditioning, fijnstof en UV straling dragen ook bij tot dit disbalans. Op deze manier wordt de hoornlaag dikker en spreken wij ook wel van verhoorning. De hoorncelletjes blokkeren nu de natuurlijke openingen waar anders het talg doorheen komt. Dit geeft twee problemen: aan de ene kant wordt de huid aan de buitenkant minder voorzien van talg en andere stoffen waardoor het aan de buitenkant nog droger en harder gaat aanvoelen, en aan de andere kant blokkeren de harde hoorncellen de natuurlijke talg doorgang waardoor er harde talgbultjes kunnen ontstaan net onder de oppervlakte. Dit is het moment om de scrub of een andere exfoliant in te zetten.Afhankelijk van jouw talgproductie en de mate van afschilfering van jouw huid kun je bepalen op welke manier je de hoorncelletjes gaat helpen bij het afschilferen:

  1. Een scrub is een product waar iets van een korrel in moet zitten. Door deze korrel over je huid te bewegen laat je de bovenste huidcellen afschilferen. Let er op dat het een milde, liefst ronde korrel is zodat je huid intact blijft en als het ware gepolijst wordt.
  2. Een andere optie is het gebruik van een enzymatische peeling. Dit is vaak een crèmeachtig product waar geen korrel inzit. De enzymen in het product helpen de kitstof tussen de hoorncelltjes op te lossen zodat deze loslaten en afschilferen. LET OP: de enzymatische peel kan een prikkend effect geven op de huid doordat de enzymen hun werk doen en reageren met de ceramiden kitlaag in de hoornlaag.
  3. Laatste optie is het gebruik van een mild zuur. Zuren kunnen zowel een invloed hebben op de hoornlaag als op de lederhuid.- In de hoornlaag zorgen zij voor afschilfering van de hoornlaag omdat zij de kitstof tussen de hoorncelletjes verbreken.- In de lederhuid kunnen zuren er voor zorgen dat deze bijvoorbeeld minder talg produceert of juist actiever collageen aanmaakt.

Afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken kies je een zuur en de juiste concentratie er van. Uiteraard heb ik binnen het assortiment van IMAGE Skincare een voorkeur voor een product.

Graag wil ik verwijzen naar de nieuwe ORMEDIC Balancing Gel Polisher. Dit product heeft een milde mechanische scrub van bamboe schors, enzymen en fruitzuren van citroen kaviaar.

Het is in alle opzichten een milde scrub met een hele zachte korrel. Door de enzymen laten de hoorncelletjes beter los en is een zachte korrel dus voldoende. Doordat de enzymen en de mechanische korrel de weg goed vrij maken, kunnen de fruitzuren van het citroen kaviaar doordringen in een diepere huidlaag. Dit kan voor een regenererende prikkel zorgen. Hierdoor komt de celdeling goed opgang en herstelt de huid haar natuurlijke balans: voeden vanuit de onderlaag en beschermen vanuit de bovenlaag.