Wat doet kou met mijn huid?

Blog: 07-02-2021

Door: Maria Akkerman

Wat doet kou met mijn huid?

In de winter kan de huid sneller droog, jeukerig en geïrriteerd zijn. Dit geldt zowel voor je gezicht, je handen als de rest van je lichaam. Waarom gebeurd dit?

Onze huid heeft van nature een percentage vocht in zich. Hierdoor voelt de huid soepel en fijn aan. Het vocht wordt in de huid gehouden door een barrière laagje gemaakt van vetzuren en ceramiden. Wanneer het heel koud is, veel wind staat of wanneer er een lage luchtvochtigheid heerst, wordt er meer vocht aan de huid onttrokken dan de natuurlijke huidbarrière kan tegenhouden. Hierdoor daalt het vochtgehalte in de huid en gaat de huid stug, droog en jeukerig aanvoelen. Ook blijven de mimische rimpels langer in de huid staan omdat de souplesse ontbreekt om de vouw te herstellen. Hier volgen 5 tips om het vochtgehalte in je huid goed te regelen zodat je huid soepel en fijn aanvoelt.

Gebruik tijdens koude dagen en lage luchtvochtigheid milde reinigers.

Dit zou de ceramiden en vetzuren nog verder afbreken. Deze heb je echter nodig omdat zij er voor zorgen dat het vocht in de huid blijft.

Douche niet te warm en te lang.

Ook blootstelling aan water zorgt voor het verder afbreken van de natuurlijke oliën op de huid en zorgt daardoor voor extra droogte.

Gebruik producten met natuurlijke vetzuren.

Deze kunnen door de huid gebruikt worden om de huidbarrière te herstellen en het vochtverlies tegen te gaan. Denk hierbij aan producten met avocado olie, Shea butter en Squalane. Regelmatig worden producten met silicone of vaseline aangeraden. Hoewel deze producten het vochtverlies door de huid voorkomen, zijn ze ook weer lastig te verwijderen. Bij hen die gevoelig zijn voor acne en onzuiverheden kan dit leiden tot verergering van de kwaal. Mocht je toch een product met silicone willen gebruiken, wees je er dan van bewust dat silicone aan zich alleen vochtverlies voorkomt. Je huid heeft hierbij dus zeker nog voedingstoffen nodig om de huidbarrière te kunnen opbouwen. Zorg dat je dat eerst aanbrengt.

Gebruik extra omega vetzuren in je voeding.

Zowel vette vis als noten en zaden bevatten essentiële vetzuren waardoor je huid meer nutriënten krijgt.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid.

Wanneer het buiten koud is, is het binnen vaak warm door de verwarming. Dit zorgt weer voor droge lucht. Gebruik een luchtbevochtiger als je die hebt. Zorg wel dat de luchtbevochtiger goed gereinigd is, anders kunnen zich schimmels en bacteriën door je huis verspreiden. Heb je geen luchtreiniger, dan is er nog de ouderwetse truck met het schaaltje water op je verwarming of vensterbank. Planten helpen ook om de luchtvochtigheid op peil te houden en zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Dit heeft ook een gunstige werking op onze slijmvliezen en longen.