Heeft mijn huid Oxidatieve Stress?

Blog: 24-01-2021

Door: Maria Akkerman

Wat is oxidatieve stress en wat voor gevolgen heeft het voor de huid?

Ons lichaam produceert continu Reactive Oxigen Species (ROS) als bijproduct van de normale celstofwisseling. Deze productie kan door interne oorzaken zoals zware fysieke inspanning of emotionele stress worden verhoogd. Ook externe oorzaken zoals roken, blootstelling aan zonlicht of aan luchtvervuiling verhogen de productie van ROS. Ons lichaam is gelukkig ook uitgerust met een antioxidant afweersysteem die de ROS kan neutraliseren.

Oxidatieve stress ontstaat wanneer het lichaam meer Reactieve Oxigen Spieces produceert dan je eigen antioxidante afweersysteem kan neutraliseren.

Oxidatieve stress kan leiden tot

- Ontstekingen in de huid (denk aan acne of eczeem)

- Aantasting van collageen (denk aan rimpels)

- Ontregeling van de cel functies (denk aan pigment)

Hoe voorkomen wij Oxidatieve stress?

Om Oxidatieve stress te voorkomen is het nodig dat we ons interne antioxidante afweersystem op pijl houden door bijvoorbeeld voeding die rijk is aan antioxidanten maar ook door stressreductie en beweging. Wanneer jouw huid dan wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld zonlicht, kan je natuurlijke afweersysteem de ROS neutraliseren en wordt pigment- of collageendegeneratie voorkomen.

Uiteraard kunnen wij ook proberen om de productie van ROS in de huid te remmen door overnatige blootstelling aan bijvoorbeeld zonlicht en luchtvervuiling te reduceren.

Het allerbelangrijkste voor een sterk antioxidant afweersysteem is zorgen voor een goede lifestyle- hygiƫne: genoeg slaap, voldoende beweging, gezonde voeding, plezier en betekenisvolle relaties.